Categories
Blog Stiri

Inelul

Ce simbolizeaza si care sunt cele trei civilizatii pentru care acest obiect nu a existat

Un inel de logodna a fost intotdeauna cea mai populara bijuterie insa in acelasi timp a avut si alte intrebuintari demne de cunoscut.

Aproape toti oamenii importanti din vechime detineau asemenea accesorii. De la teologi importanti la negustori si chiar la regi gasim numeroase intrebuintari ale inelului. Cea mai des intalnita este ca acesta purta pecetea respectivului adica o monograma gravata care se aplica pe ceara cu care se sigilau scrisorile si care informau si asigurau destinatarul de la cine a primit corespondenta si ca nu a fost desfacuta inainte.

De asemenea oamenii foloseau aceste obiecte si ca metoda de identificare. Existau anumite confrerii care din anumite motive trebuiau sa isi tina membrii ascunsi care ofereau inele cu insemne specifice pentru a stii in cine trebuie sa ai incredere si in cine nu.

Existau totodata grupari religioase si unele culte pentru care unele inele erau considerate ca avand puteri magice si astfel faceau parte din recuzita obligatorie pentru diversele ritualuri pe care le aveau. Acestea erau confectionate din materiale care la randul lor au o simbolistica incarcata cum ar fi argintul sau aurul, care pentru ezoteristii din toate timpurile sunt metale esentiale.

Astazi insa pentru cei mai multi inelul este un simbol al infinitului, un cerc care nu are inceput sau sfarsit, motiv pentru care putem intelege usor de ce a fost asociat cu iubirea inca din cele mai vechi timpuri. Pentru cei mai multi oameni cea mai faimoasa reprezentarea a inelului, verigheta, este purtata pe al patrulea deget de la mana stanga deoarece se credea de romanticii vremii probabil ca din punct de vedere biologic vena acestui deget duce direct la inima celui care poarta bijuteria.

Ce civilizatii nu au purtat niciodata inelul

Se pare ca au existat si civilizatii pentru care aceste bijuterii de aur nu au existat sau nu aveau nici o utilitatea.

Una dintre acestea este aceea a celtilor de pe teritoriul Irlandei. Arheologii si cercetatorii nu au reusit sa gaseasca dovezi relevante cum ca acestia purtau sau foloseau inelul pentru vreun scop.

Alta societatea care nu folosea aceste accesorii a fost descoperita de amiralul Robert Peary care in calatoriile lui catre cercul arctic a dat peste o populatie de eschimosi cu care intentiona sa faca troc pentru diverse produse si astfel a adus cu el o multime de inele pentru a le oferi la schimb. Spre disperarea lui acestia nu gaseau nici o utilitatea pentru obiectele sale.

Ultima civilizatie despre care stim ca nu a folosit deloc inelul este cea a asirienilor. Nimic din dovezile pe care le avem astazi cum ar fi sculpturi sau portrete rupestre nu sugereaza ca obisnuiau sa poarte aceste bijuterii.